Make your own free website on Tripod.com

Teh Hijau

NIKMAT rasanya ketika di pagi hari kita meminum sudu teh manis yang masih panas. Di balik kenikmatan itu, banyak rahsia alam yang biasa menyihatkan tubuh dan mencegah dari serangan penyakit yang selalu menghantui kita.

Teh lain yang biasa bagi kita selain teh yang diminum seharian, khususnya teh hijau, banyak mengandung khasiat. Sebuah pusat Erasmus University Medical School, Rotterdam mengungkap pembuluh darah (aorta) para responden yang gemar meminum teh hijau, memiliki lapisan yang melindungi terjadinya penggumpalan darah. Ini menyebabkan menurunnya kemungkinan terjadinya serangan jantung kronik.

    

Selain itu, penelitian The American Journal of Clinical Nutrition telah menemui khasiat teh hijau untuk melangsingkan tubuh. Ternyata, paduan kafein dan teh hijau yang sesuai sukatannya mampu membakar 4% kalori lebih banyak dibandingkan dengan orang yang berdiet dengan menggunakan placebo. Di samping itu, ternyata teh hijau pun diakui untuk mencegah gigi berlubang, lantaran mengandungi fluoride.

Sementara itu, menurut dalam Journal of Cellular Biochemistry edisi Juli 2001 tersebut, kandungan polifenol yang sangat banyak dalam teh hijau berperan sebagai pelindung terhadap kanser. Polifenol tergolong dalam antioksida yang sangat rapuh. Dengan ini ia akan meneutralkan radikal bebas yang menjadi penyebab kanser payudara.

Radikal bebas sendiri terbentuk secara alami dalam tubuh. Molekul ini dapat merosak sel-sel manusia. mereka berpendapat bahawa molekul inilah salah satu penyebab kanser, termasuk berbagai jenis penyakit lain seperti penyakit jantung dan penuaan.

Selain itu daun teh hijau yang telah dikeringkan terdiri dari 40% polifenol. Selain dapat memerangi kanser payudara, zat ini juga diyakini dapat menurunkan risiko kanser lambung, paru-paru, usus besar, dubur, hati, dan pankreas

Khusus untuk kanser payudara, peneliti lainnya biokimia dari Fakulti Kedoktaran Universiti Boston Dr. Gail Sonenshein mengatakan bahawa teh hijau dapat mencegah kanser payudara yang dari akibat faktor lingkungan.

Namun, ia menganjurkan agar pesakit yang sedang menjalani radiasi atau kemoterapi kanser payudara perlu mendapat kebenaran dengan doktor sebelum mencuba minum banyak teh hijau.

KHASIAT TEH HIJAU

KESIMPULAN KHASIAT TEH HIJAU