Make your own free website on Tripod.com

            SEJARAH NEGARA JEPUN

 

Keluasan : 377,801 km persegi
Populasi : 124,040,000
Bandar : Tokyo
Bandar utama lain : Sapporo, Yokohama, Niigata, Osaka, Nagoya, Hiroshima, Fukuoka, dan sebagainya
Matawang : Yen (100 yen = RM 3)
Industri : Perkilangan, pertukaran barang, kewangan, pertanian, menangkap ikan, dan sebagainya.

 

Japan terdiri dari 3000 pulau, empat pulau yang terbesar adalah Honshu (pulau paling besar dan panjang), Hokkaido (di utara Honshu), Kyushu (di selatan Honshu) dan Shikoku (satu pulau yg terpisah sikit dari Honshu), dan mempunyai 47 bandar kawasan pendalaman. Musim (bunga-panas-luruh-sejuk) bertukar ganti setiap 3 bulan membuatkan Jepun kaya dengan hutan hijau di mana hutannya melitupi kawasan tanah Jepun. Jepun mempunyai 9 chiho (daerah).

 

Senarainya seperti berikut :

 

Wilayah

Ibu Kota

Hokkaido

Sapporo

Tohoku

Sendai

Kanto

Tokyo

Hokuriku

Niigata

Chubu

Nagoya

Kinki

Osaka

Chugoku

Hiroshima

Shikoku

Matsuyama

Kyushu

Fukuoka

 

Panjangnya negara ini +/- 3000km dari utara sampai ke selatan manakala lebarnya +/- 300km dari timur ke barat. Memiliki banyakgunung, bukit-bukau, gunung berapi dan gempa bumi, tanah yang bercuram serta kebanyakkan sungai kelihatan seperti air terjun.

 

Suhu paling tinggi boleh mencapai sampai lebih kurang 40degree, dan paling rendah pernah mencapai sampai -41 degree di Moshiri, Hokkaido.

 

Di sini cuaca cepat berubah dan tak tentu hala tetapi ramalan cuaca di sini boleh dipercayai kerana mereka begitu teliti apabila buat kajian. Di sini selalu berlaku "heavy rain", dan kadang-kadang hujan turun berterusan sampai memakan masa 2 ke 3 hari dan tiada ribut petir.

 

Terdiri dari 99% penduduk asalnya Japanese. Tiada pegangan agama yang kuat namun mempunyai agama lain seperti agama Buddha, Kristian ataupun Shinto (agama Jepun dahulu) dan menganut agama Islam tapi bilangan penganutnya sedikit.

Budaya asal Jepun di pengaruhi oleh Chinese, Korean dan Barat. Contohnya,  makan seperti Chinese meggunakan "hashi" (chopstick), dan dari segi pakaian tradisonal menyerupai pakaian tradisonal Korea. Salah satu sifat Jepun yang ialah sifat mempercayai sesama sendiri.

Selain itu, kepercayaan warga tua Jepun ialah mempercayai apa-apa sahaja berkaitan dengan alam (gunung, sungai, pokok, "leaves", laut, serangga, awan, angin, hujan, gua, batu dan sebagainya) mempunyai tuhan masing-masing.